14 000 diák Guinness-rekordra készül

Készült: 2016. május 03.

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KISKUNHALASI JÁRÁSI HIVATALA
Sajtóközlemény
14 000 diákunk Guinness-rekordra készül

A több helyszínen egyszerre tartott helyes kézmosás oktatás világrekordját Glasgow-ban állították fel 3039 diák részvételével.  A magyar iskolások most jó eséllyel rekordot dönthetnek, hiszen 190 iskola több mint 14 ezer diákja jelentkezett a 2016. május ötödiki rendezvényre!  Kiskunhalas járás területén 3 iskola 230 diákja vesz részt a kísérletben. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal két éve indította el a nemzetközi e-Bug program magyarországi projektjét, amelynek célja a felnövekvő generációknak megtanítani a megfelelő személyi higiénés szokásokat, a helyes antibiotikum használat szabályait és az oltásokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a kormányhivatalokban dolgozó e-Bug koordinátorok a Kézhigiénés Világnapon, május 5-én 10:00 órai kezdéssel a résztvevő iskolákkal közösen szeretnék megdönteni a kézmosásoktatáson résztvevők világrekordját, amire minden esély megvan. Az hazai rendezvény során rengeteg helyszínen, ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban kezdődő tanóra keretében mutatják be a képzett instruktorok a kézmosás fontosságát, annak helyes technikáját. A résztvevő diákok játékos formában sajátítják el, hogyan és mikor fontos kezet mosnunk, ha meg akarjuk előzni a kéz útján terjedő fertőzéseket.  Egy „tüsszentőpályán” pedig meg is nézhetik a kórokozók terjedésének módját.
Kiskunhalas Járás területén a Tompai Szabó Dénes Általános Iskola, a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola és a Kisszállási Sallai István Általános Iskola vesz részt a rendezvényen.
Az eseményt kiemelt médiaérdeklődés kíséri, valamennyi helyszínen amatőr és profi videós stábok rögzítik a tanórát, amely egyben a Guinness-rekord bizonyításának része is.
Az angol fejlesztésű e-Bug egy tudományos alapokon nyugvó, interaktív, on-line oktatási eszköz, amely játékos tanulással segít 6 éves kortól egészen a fiatal felnőttekig. Vírusokról és baktériumokról szóló előadásokkal a fiatalok figyelmét lekötni nagy kihívás. Az e-Bug egy olyan interaktív felület, amely játékos formában és érdekesen mutatja be a mikrobák világát és amellyel a gyerekek játszhatnak is, tesztelhetik a tudásukat, és eközben új ismeretekre tehetnek szert.
A Guinness-rekordkísérletről az alábbi elérhetőségeken kérhetnek információkat:
További információkat és ingyenes oktatási segédleteket, játékokat a www.e-bug.eu weboldalon, az ÁNTSZ honlapján www.antsz.hu/portal/ebug és a Facebookon találhatnak.
A helyi rendezvényekről a megyei e-Bug koordinátoroktól kaphat tájékoztatást:
www.antsz.hu/felso_menu/temaink/ebug/e_bug_guiness_rekord_kiserlet

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási Hivatala