Szoborcsoport Tompa város központjában

Tisztelt Tompaiak!

Egy nagylelkű adománynak köszönhetően Tompa város központjában hamarosan egy szoborcsoport kerül elhelyezésre. Mármarosi Zoltán 10.000.- eurót ajánlott fel, köztéri alkotás létrehozása céljából.

A ma Franciaországban élő Mármarosi Zoltán egykor Tompán született és élt. Mindig szeretettel gondol vissza egykori szülővárosára és annak közösségére. Zoli bácsi adományt ajánlott fel, amiből elképzelése szerint egy köztéri alkotást kívánt létrehozni a város egy frekventált pontján. Az adományozó kérésének eleget téve a képviselő testület - javaslatomra - egy történelmi esemény emlékéül, egy szoborcsoport létrehozását fogadta el.

szoborcsoport

A szoborcsoport emléket állít egy tragikus történelmi eseménynek, ami egykor tompai családok életét határozta meg. 1950-ben megindult tömeges megtorlások egyik eszköze a kitelepítés volt. 1951-ben tizenhat tompai családnál dörömbölt az ÁVH és gyors pakolás után kocsira raktak férfiakat, nőket, gyermekeket, idős embereket és elindultak velük a „bizonytalanba”. A hortobágyi pusztára vitték őket, ahol kényszermunkatáborokban zsúfolták össze őket. A megpróbáltatásoknak, az embertelen körülményeknek sokan áldozatul estek. Akik pedig két év elteltével meghirdetett amnesztia során szabadultak, az életük már soha nem lehetett a régi. Derékba tört életek, a kuláklisták tompai áldozatai ők.

Kérjük, fogadják tisztelettel ezt a szoborcsoportot és váljék ez a megemlékezés színhelyévé. Állítson örök emléket egy olyan szomorú eseménynek, ami városunk egykori lakóit érintette. Leszármazottaik, hozzátartozóik ma sem tudnak könnyek nélkül beszélni az átélt borzalmakról.

A szoborcsoport átadásra előreláthatólag a 2023. október 23. napi ünnepség keretében kerül sor.

„A történelem nem az enyészet őre - ami elmúlt, nem hull a semmibe, hanem sorsa és alakítója annak, ami rákövetkezik. Bennünk él és szenvedélyeket táplál ma is.” (Szabó István)

Hornyákné Sivók Ildikó