Új településterv kidolgozása

Tisztelt Lakosok, Érdekképviseleti, Civil és Gazdálkodó szervezetek, Vallási Közösségek!
Tisztelt Véleményező Partnerek!

Ezúton tájékoztatok minden érintett egyeztetési partnert, hogy Tompa Város Önkormányzata megkezdte az új településterv kidolgozását. Ezzel a lépéssel a megyében elsők között leszünk, akik a legfrissebb jogszabályoknak megfelelő tervvel rendelkeznek.

A településterv két alapvető része a fejlesztési terv (amely megújult tartalommal a korábbi településfejlesztési koncepciót, stratégiát és településszerkezeti tervet foglalja magába), valamint a rendezési terv (azaz a Helyi Építési Szabályzat és a mellékleteit képező szabályozási terv). A szabályozási terv térinformatikai tartalommal is rendelkezni fog.

A fejlesztési tervben az Önkormányzat településünk hosszútávú, 10-15 évre kitekintő jövőképét vázolja fel, majd a célok eléréséhez vezető stratégiai utat középtávú programokkal jelöli ki a közösségi szándékok, helyi érdekek mentén. Cselekvési programban előirányozza a célok eléréséhez szükséges rövid és középtávú tematikus és integrált fejlesztési feladatokat és egyéb tevékenységeket, kapcsolódó cél adatokat, pénzügyi tervet, ütemezést, továbbá rögzíti a vízgazdálkodás és csapadékvíz-gazdálkodás fejlesztésének program-elemeit. A fejlesztési irányoknak megfelelően, a kialakult adottságokhoz igazodva, tervlapon határozza meg a város egyes területeinek felhasználási rendjét, az akcióterületeket, a fejlesztések térbeli összefüggéseit. A tervlap javaslatot ad majd a zöldinfrastruktúra-elemek térbeli kialakítására, tartalmazni fogja az épített és táji környezet korlátozó tényezőit, valamint a természet- és környezetvédelmi, örökségvédelmi szempontok, vármegyei és országos területrendezési szándékok térbeli elemeit. Megmutatja továbbá a településünk működéséhez szükséges meglévő és tervezett műszakiinfrastruktúra-elemek (közlekedés, közműellátás) elrendezését.

A rendezési terv lényegében a Helyi Építési Szabályzat rendelete, amely az országos előírásokat egészíti ki a helyi viszonyokra szabott sajátos szabályokkal. Az egyes telkek övezeti besorolását a szabályozási tervi melléklet fogja tartalmazni.

A településterv akkor tölti be szerepét, ha felöleli városunk lakosságának és gazdasági szereplőinek települést érintő terveit és törekvéseit, valamint helyes választ ad a helyi társadalom igényeire.

Kérjük Tisztelt Véleményező Partnereinket, hogy vegyenek részt a tervezésben saját fejlesztési elképzeléseik közlésével, a felsorolt témákhoz kapcsolódó gondolataik megosztásával.

A jelenleg hatályos településrendezési tervállomány ugyan teljes átdolgozásra kerül, de jó kiindulás a közös gondolkodáshoz, ezért a felelős településtervező honlapjának alábbi oldalain érdemes megtekinteni:

Belterület és környéke szabályozási szelvényei

Külterület szabályozási terve

Helyi Építési Szabályzat

Településszerkezeti terv

Érdemes az építési elképzeléseiket a jelenleg hatályos tervállománnyal összevetniük, és szükség esetén jelezni az eltérésekre vonatkozó javaslataikat, hogy a megvalósítás később ne ütközzön építésjogi akadályokba. Önkormányzatunk fontolóra veszi minden hasznos elképzelés beillesztését a tervanyagba.

Tisztelt lakosaink és egyeztető partnereink véleményeiket megküldhetik elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, írásban pedig eljuttathatják személyesen, vagy postán a Polgármesteri Hivatal 7. irodájába: Tompai Polgármesteri Hivatal 6422 Tompa, Szabadság tér 3.

Az észrevételeket 2023. július 31. napjával bezárólag várja önkormányzatunk.

Véh László
polgármester