Értékálló befektetés a Kincstárnál

Sokan keresik a lehetőségét, hogy megtakarított pénzüket a lehető legjobb helyen tudják. Egy biztos, készpénzben, vagy lekötés nélkül folyószámlán nem érdemes tartani a félretett pénzünket, mert folyamatosan veszít a vásárlóerejéből! A lakossági állampapír több szempontból előnyös befektetés: kamatadómentes*, számos futamidő, kamatozás közül választhatunk, alacsony kockázatú, hiszen a tőkére és a kamatokra a magyar állam vállal garanciát, és ha szükséges, bármikor eladható. A Magyar Államkincstár Ügyfélkapus számlanyitási lehetőséggel, online kényelmi szolgáltatással, díjmentes számlavezetéssel járul hozzá ahhoz, hogy befektetéseit mindenki naprakészen kezelni tudja.

Miért előnyös lakossági állampapírt vásárolni és miért a Kincstárnál?

Gondolkozzon egyszerre több félében, vagyis portfólióban! Az élethelyzetünk bármikor változhat, ezért érdemes végiggondolni, hogy mire teszünk félre: felújítási munkákra, új ingatlanra vagy gyermekünk jövőjére, esetleg a nyugdíjas éveinkre gondolva. Céljai elérése érdekében változatos futamidejű és összetételű állampapírokból válaszhat. Ha a megtakarított összeget rövidebb, egy éves időtartamra fektetnénk be (mert pl. lakásfelújításra gyűjtünk), akkor jó választás az Egyéves Magyar Állampapír vagy a postahelyeken megvásárolható Kincstári Takarékjegy.

Amennyiben középtávú tervei vannak, választhatja a 3 éves futamidejű, változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapírt, illetve a 2027-ben lejáró Prémium Magyar Állampapírt.

Ha hosszútávon nélkülözni tudja pénzét, választhatja az 5 éves futamidejű, fix kamatozású Magyar Állampapír Pluszt, a 2029-ben lejáró változó kamatozású Prémium Magyar Állampapírt, vagy a 2028-ban lejáró Prémium Euró Magyar Állampapírt.

A Bónusz Magyar Állampapír garantálja a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy átlaghozama feletti kamatot, a Prémium Magyar Állampapír pedig az előző évi átlagos inflációt meghaladó kamatot.

A Kincstár euróval rendelkező személyek részére a Prémium Euró Magyar Állampapírt kínálja, mely az átlagos éves euró zóna inflációt meghaladó kamatot garantálja.

Valamennyi állampapír esetében az elért kamatbevétel kamatadómentes*, a tőke és a kamatok kifizetésére az állam vállal garanciát. A lejárat előtt bármikor eladható, akár részben, akár egészben is.

Valamennyi forgalomban lévő állampapír megvásárolható a Kincstárban. A Kincstárnál jelenleg több mint 600 ezer ember rendelkezik állampapírral, közülük mintegy 63 ezren az Ügyfélkapun keresztül kényelmesen, online nyitották meg értékpapírszámlájukat.

A sok befektetési lehetőség közül a Kincstár kizárólag állampapír-forgalmazással foglalkozik, és számos előnyös feltételt, valamint kényelmi szolgáltatást nyújt ügyfeleinek:

  • Ügyfélkapun keresztül díjmentesen és egyszerűen nyitható meg az állampapír-vásárláshoz szükséges értékpapírszámla vagy a Start-számla;
  • a Kincstárnál díjmentes a számlavezetés;
  • pénzügyeit online is intézheti: a mobiltelefonra letölthető MobilKincstár és a számítógépes WebKincstár kényelmi szolgáltatások segítségével gyorsan, biztonságosan vásárolhat állampapírt, és kezelheti befektetéseit;
  • a kamatjóváírásokról SMS-ben és PUSH üzenetben tájékoztatja a Kincstár az ügyfeleit.

Hogyan lehet otthonról értékpapírszámlát nyitni?

A www.magyarorszag.hu oldalon a PÉNZÜGY menüpont alatt ki kell választani a BEFEKTETÉSEK, MEGTAKARÍTÁSOK, HITELEK kategóriát, ahol megtalálható mind a lakossági értékpapírszámla, mind a Kincstári Start-értékpapírszámla nyitásához szükséges űrlap.

Az ügytípus kiválasztása után nyílik meg az Ügyfélkapu, amelyen keresztül – ha már bejelentkezett belföldi magánszemélyként – bármikor, bárhonnan nyithat kincstári értékpapírszámlát. Online számlanyitás esetén egyetlen alkalommal sem kell megjelenni a Kincstárban, WebKincstár és MobilKincstár alkalmazásokon keresztül kezelheti a megtakarítását.

Hol lehet személyesen értékpapírszámlát nyitni?

Ügyfélszolgálatok részletes listája: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/

Már rendelkezik Magyar Állampapírral?

A Magyar Államkincstár WebKincstár rendszere igénylést követően automatikusan értesíti ügyfeleit a kamatjóváírásról, vagy arról, ha esetleg lejár az állampapírja. Amennyiben erre az összegre nincs szüksége, hagyja a számlán és fektesse be újra a jóváírt összeget ugyanabba az állampapírtípusba vagy válasszon egy másik konstrukciót, amely jobban illik jelenlegi élethelyzetéhez vagy az aktuális pénzügyi trendekhez.

*A 2019. június 1. napját megelőzően kibocsátott állampapírokat kamatadó terheli.

Budapest, 2022. szeptember 29.

Magyar Államkincstár