Hírek, információk
Elérhetőségeink

Tompa Város Önkormányzata,
Tompai Polgármesteri Hivatal

6422 Tompa, Szabadság tér 3.
Tel.: +36-77/551-500
Fax: +36-77/551-510
E-mail: tompaonk@tompa.hu

Ügyfélfogadás:
Hétfő: 8:00-12:00-ig,
12:50-17:00-ig
Kedd: 8:00-12:00-ig
Szerda: 8:00-12:00-ig,
12:30-16:00-ig
Csütörtök: 8:00-12:00-ig
Péntek: 8:00-12:00-ig

Összefoglaló tájékoztató a járvánnyal kapcsolatban

Közzététel dátuma

Tisztelt Lakosság!

A kialakult járványügyi helyzet miatt bevezetett intézkedésekről szeretném Önöket tájékoztatni.

Magyarország Kormányának döntése alapján március 16-ától, azaz a hétfői naptól az óvodák és az iskolák Magyarország teljes területén bezárásra kerültek. Ettől az időponttól kezdődve az intézmények csak ügyeleti jelleggel fognak működni. Kérek minden érintett szülőt, hogy csak azok vigyék igénybe az ügyeleti szolgáltatást, akik a napközbeni gyermekfelügyeletet nem tudják megoldani illetve azok, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a járvánnyal kapcsolatos feladatok, valamint az egyéb közfeladatok és a közellátás biztosításához.

A szülők a felügyelet iránti igényüket az osztályfőnöknek illetve az óvónőknek jelezzék az osztályok, óvodai csoportok zárt közösségi csoportjában.

A Tompai Művelődési Ház és a Könyvtár látogatókat nem fogad. Az intézményekbe szervezett és a rendszeresen tartott programokat (próbák, tornák, foglalkozások) határozatlan időre felfüggesztettük.

A Napsugár Gondozási Központban (Idősek Otthonában) látogatási tilalom lépett életbe. A Szabadság tér 1. szám alatt működő idősek klubja 2020. március 16-tól határozatlan ideig zárva tart.

A Polgármesteri Hivatalban az ügyintézés a következő elérhetőségeken biztosított e-önkormányzati portál, www.tompa.hu, tájékoztatást a 77/551 500 telefonszámon, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhetnek. A csak személyesen intézhető ügyek esetében kérem, hogy kérjen időpontot a fenti elérhetőségek valamelyikén. 

A szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, tanyagondoki szolgálat a továbbiakban is folyamatosan működik.

A szociális és a gyermekétkeztetés vonatkozásában az alábbi intézkedések lépnek életbe

  • azon óvodás, iskolás gyermekek számára, akik napközben az intézményben tartózkodnak, biztosítjuk az étkezést (napi háromszori)
  • azon hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű óvodás és iskolás gyermekek számára, akik napközben NEM tartózkodnak az intézményben, egyszeri étkezést (ebéd) biztosítunk. Igényüket a 06 / 77 551-519 telefonszámon jelezhetik
  • szociális étkezést és a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetűek részére keddtől minden érintettnek házhoz szállítva biztosítjuk, egyszer használatos ételhordóban, azért nem kell bejönni a konyhára.

A Kormányablakban is korlátozásokat vezet be a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal. Az intézkedések célja, hogy az ügyfélterekben a lehető legkevesebb személy tartózkodjon egyszerre, ezért kérnek minden kedves ügyfelet, hogy lehetőség szerint időpontfoglalással menjenek ügyet intézni, e nélkül csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a kormányablakokat. Időpont ügyfélkapuval az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon foglalható.

Az elkészült okmányokat az eddigiekkel ellentétben nem személyesen kell átvenni a kormányablakokban, okmányirodákban, illetve a postán vagy a kézbesítőtől, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat. Fontos információ, hogy a 2020. március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Az okmányok megújítására jelenleg tehát nincs szükség, azokat Magyarország területén továbbra is használhatják, külföldön azonban nem érvényesek a lejárt okmányok. Azok tehát, akiknek külföldön is érvényes okmányra van szükségük, lejárt okmányaikat meg tudják hosszabbítani a kormányablakokban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alkalmi ügyfélfogadási rendet vezetett be 2020. március 19. – 2020. április 03. napok között, a legközelebbi ügyfélszolgálat, ahol a tompai gazdákat is fogadják a kiskunhalasi iroda. (6400 Kiskunhalas, Eötvös utca 4., www.nak.hu)

2020. március 17. napjától a település teljes közigazgatási területén határozatlan időre helyi termelői piac bezárását és az alkalmi árusítás megszüntetését rendelem el.  

Kérem azokat az őstermelőket, akik vállalják az otthoni árusítást a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldjék meg elérhetőségüket (név, cím telefonszám, árusított termékek), hogy egy lakosság számára elérhető adatbázist tudjunk összeállítani. 

A körzeti orvosi, a gyermekorvosi és a fogorvosi rendelőkben a miniszteri rendelet értelmében 2020. március 16-tól betegek ellátása csak SÜRGŐS SZÜKSÉG miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) történik. Kérek mindenkit, hogy mielőtt igénybe venné az orvosi ellátást, előzetesen a következő telefonszámokon kérjenek időpontot:

Körzeti orvosok: Dr. Szilvásiné Dr. Sárvári Erzsébet 06/77 451 - 563,
Miklósiné Dr. Tóth Éva 06/77 451 - 400
Dr. Szarvas Gyula gyermekorvos 06/77 740 – 741
Dr. Kovács Igor fogorvos 06/77 742 - 194  

Az állandó gyógyszereik felírását rendelési időben, telefonon jelezzék az orvosok számára (a gyermekek részére is kérhető már). Ebben az esetben a szükséges gyógyszereket e-recept formájában felírják, és Önök másnap TAJ kártyával és a személyes okmányaikkal a receptek nélkül is ki tudják váltani a felírt gyógyszereket. Nem kell a receptért a rendelőben személyesen megjelenni.

A járvány idején semmilyen adminisztratív feladatot (jogosítvány, igazolások, közgyógy-igazolvány-hosszabbítás) nem intéznek a rendelő dolgozói, ilyen ügyben se menjen senki sem a rendelőbe. A lejáró gépjárművezetői jogosítványok, gyógyszer javaslatok automatikusan érvényben maradnak a járványügyi vészhelyzet alatt, emiatt hátrányt senki sem szenved.

Gyermekek részére a kötelező védőoltások beadását Doktor Úr folyamatosan biztosítja, azonban a fakultatív jelleggel igényelt oltások esetében, azok igénylésére a járványügyi helyzet elmúltával lesz csak lehetőség.  

Kérek mindenkit, ha eddig nem tette meg töltse fel az otthoni patikáját alapvető, vény nélkül is kapható gyógyszerekkel, láz- és fájdalomcsillapítóval, vitaminokkal.

Koronavírus fertőzés gyanúja a következő esetekben áll fenn:

  • láz, köhögés, légszomj,
  • és a fenti tünetek jelentkezését megelőző 14 napon belül korona vírus járvánnyal sújtott területen járt, vagy a tünetek jelentkezését megelőző 14 napon belül új koronavírussal fertőzött személlyel került kapcsolatba.

Koronavírus fertőzés gyanú felmerülésekor kérem MARADJON OTTHON és HÍVJA a háziorvosát a fenti telefonszámokon vagy hívja a 06 80 277 455 vagy a 06 80 277 456 telefonszámok valamelyikét. Ezek után az orvos kikérdezi Önt tüneteiről, utazási előzményeiről és ha gyanús/kivizsgálandó betegnek minősíti mentőszállítást rendel el. 

Még egyszer szeretném nyomatékosítani, hogy csak nagyon indokolt esetben keressék fel személyesen az orvosaikat, hiszen ezek az intézkedések mind a járvány megelőzését, terjedésének csökkentését szolgálják.

A védőnői szolgálat működésével kapcsolatosan az Önök, családjaik, gyermekeik és az ellátók biztonsága érdekében a következő, járványügyi szempontból elkerülhetetlen intézkedések kerülnek bevezetésre.

AZ EGÉSZSÉGES TANÁCSADÁSON kizárólag a kötelező védőoltások beadására lesz lehetőség, egyéb oltások beadása értelemszerűen halasztódik. A váróban egy szülő tartózkodhat gyermekével, azok, akik aktuálisan oltásra várnak, más nem! Testvérek oltása esetén egy szülő lehet bent a gyermekkel, a másik szülő vagy rokon a váróteremben tartózkodjon a másik oltásra váró gyermekkel. Amíg az adott gyermeket oltása történik, a többi szülő gyermekével a rendelőn kívül várakozzon. A várakozók tartsanak legalább 2 m távolságot egymástól. Ne fogjanak kezet, ne adjanak puszit, ne ölelgessék egymást és figyeljenek arra, hogy gyermekeinek se engedjék meg ezeket! Receptírás egészséges tanácsadáson kizárólag annak történik, aki oltásra érkezik.

Egészséges tanácsadásra KIZÁRÓLAG telefonon vagy e-mailen, messengeren kérhetnek időpontot az alábbi elérhetőségek valamelyikén: rendelő telefonszáma: 06/77 551-529

Péter-Szabó Ottóné:  06-70-333-65-79, 06-70-341-98-51, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kucsó Istvánné: 06-70-337-47-43, 06-70-459-30-46, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kötelező státuszvizsgálatok, súlymérések egyéni megbeszélés és egyeztetés útján fognak történni!

A rendelőbe történő be és kilépéskor fertőtlenítő kézmosás kötelező!

VÁRANDÓS TANÁCSADÁS

Akinek van választott szülész-nőgyógyász szakorvosa, az egyeztesse a vizsgálatokat az orvosával. A protokollban előírt kötelező vizsgálatok rendje jelenleg nem változtak (Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban az UH és a vérvételek). A védőnői várandós tanácsadásra van lehetőség, de csak kizárólag egyeztetett időpontban!

CSALÁDLÁTOGATÁS csak a legindokoltabb esetekben fog megtörténni (újszülött, fokozott gondozott esetében)

A védőnői ellátásra vonatkozó központi eljárásrend készítése folyamatban van, változás esetén további tájékoztatást fogunk adni

Általános kérések a lakossághoz

Aki teheti, halassza el tervezett külföldi útját. Halaszthatatlan út esetén a hazaérkezéstől számított 2 hétig az utazók és családtagjaik, maradjanak otthonukban. Akik az elmúlt 14 napban bárhol külföldön jártak - akkor is, ha nem a kormányrendeletben felsorolt országokban - a hazaérkezésüktől számított 14 napig válasszák az önkéntes otthoni karantént és ne látogassák családtagjaikat.

Mindazok ellátásáról, akik a Kormányrendeletben felsorolt országokból érkeznek (Olaszország, Dél-Korea, Kína, Irán, Izrael) és emiatt kötelező hatósági házi karanténba kerülnek, szükség esetén az önkormányzat gondoskodik. Az önkormányzattól segítséget a következő telefonszámokon lehet kérni: 77/551 500, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Az ilyen esetekben arra kérjük a velük egy háztartásban élő hozzátartozókat, hogy ők is vonuljanak önkéntes karanténba.

Munkába, csak akkor menjünk, ha teljesen egészségesek vagyunk.

Mossunk gyakran kezet meleg szappanos vízzel, szellőztessünk gyakran, fertőtlenítsük az ajtók kilincseit.

Tartózkodjunk otthon, amikor csak tudunk. Idős emberek egyáltalán ne hagyják el otthonukat, a munkaképes korúak csak a munkába menjenek, majd a halaszthatatlan ügyintézéseket követően ők is tartózkodjanak otthon gyermekeikkel együtt.

Minden csoportosulás növeli a vírusterjedés veszélyét, ezért kerüljük és halasszuk el a családi és baráti rendezvényeket (születésnap, névnap, lakodalom, házassági évforduló, keresztelő…), ne menjünk senkihez sem beteglátogatóba, ne látogassuk meg az újszülötteket és a fiatalok se szervezzenek és tartsanak most semmilyen baráti összejövetelt, bulit.

Ha haláleset történik a családban, csak a legközvetlenebb családtagok vegyenek részt az elhunyt temetésén, a távolabbi rokonok, barátok, ismerősök otthonukban emlékezzenek az elhunytra.

Az egyházi misék, istentiszteletek és liturgiák vonatkozásában minden felekezet meghozza a maga döntését, de kérek mindenkit, ezekben a hetekben imáinkat, fohászainkat otthonunkban mondjuk el. Az időskorú hívők esetén kiemelten fontos, hogy ne hagyják el otthonukat.

Minden olyan helyen, ahol idegenekkel együtt kell hosszabb-rövidebb ideig tartózkodnunk, tartsunk 2 méternél nagyobb távolságot a másik embertől. Különösen figyeljünk erre a boltokban történő sorban állásoknál, autóbusz megállóban és a munkahelyeinken is. A szükséges bevásárlásokat előre tervezett bevásárló listával, célirányosan végezzük, a lehető legkevesebb időt töltve a boltokban.

Tisztelettel kérem, azoknak a kereskedelmi üzleteknek, szolgáltatóknak a tulajdonosait, működtetőit, akik még nem korlátozták az üzlethelyiségben, egy időben maximálisan bent tartózkodó személyek számát, intézkedjenek erről.

A következő időszakban a személyes felelősségtudatunkból vizsgázunk, kérek mindenkit, hogy kezelje kellő komolysággal a kialakult helyzetet. Mindenféle gazdasági kár, pénzügyi veszteség a járvány lezajlását követően pótolható. A járvány során áldozattá váló családtagjainkat, szeretteinket soha, senki sem tudja pótolni majd. Közösen, a szabályok folyamatos betartásával, egymásra figyelve tudunk azért a legtöbbet tenni, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket a járványtól.

Kérek mindenkit, MARADJON OTTHON!

Mindannyiunk felelős védelme érdekében kérem intézkedéseim szíves tudomásulvételét!

Naprakész információkat az alábbi elérhetőségeken találnak:

www.tompa.hu, nnk.gov.hu, koronavirus.gov.hu

Tisztelettel,
Véh László polgármester sk.