Tájékoztató kutak bejelentésével kapcsolatban

NEM KELL FENNMARADÁSI ENGEDÉLY!!!!!!!

A 2023. évi LI. törvény a 2024. január 01. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat, valamint a mezőgazdasági célú kutakat teljes körűen mentesíti a korábbi engedélyezési kötelezettség alól. E fúrt kutak kapcsán az ingatlantulajdonosnak tennivalója nincs.

Elkészült a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni. Ezen lehet megnézni, hogy egy háztartási (vagy mezőgazdasági) kúttulajdonosnak van-e bejelentési, engedélyeztetési kötelezettsége.

A vízkészletvédelmi országtérkép elérhető az OVF (Országos Vízügyi Főigazgatóság) honlap lefele görgetve a jobb oldalsávjában található „Vízkészletvédelmi országtérkép” gombra kattintva, vagy

http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

A térképet az Országos Vízügyi Hatóság, a központi vízgazdálkodási hivatal bevonásával készíti el, és rendszeresen felülvizsgálja.

A vízkészletvédelmi országtérkép Magyarország területét:

 • a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területekre és
 • a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területekre

osztja.

A térképen rá lehet keresni bármilyen címre, helyrajzi számra és a térkép jelzi, hogy az adott ingatlan vízvédelmi szempontból milyen területen fekszik.

 • A rózsaszínnel jelölt részek a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területek,
 • A fehérrel jelölt részek a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területek,

Az országtérkép az adott színhez adott ponton jelöli színhez tartozó mélységtartományt:

 • Ha a kutunk kisebb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az talajvízkútnak minősül.
 • Ellenkező esetben viszont, rétegvízkutunk (kutunk nagyobb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány) van.

Kútfúrás során beszélhetünk:

 • háztartási talajvízkút
 • gazdaság (mezőgazdasági) célú kutak
 • rétegvízkút

kialakításáról.

Háztartási talajvízkutak

A háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget nem éri el és a vízkivétel nem haladja meg az évi 500 m3-t.

Mezőgazdasági célú kutak

Ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút.

Talajvízkút

Ha a kutunk kisebb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az talajvízkútnak minősül.

Rétegvízkút:

Ha a kutunk nagyobb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az rétegvízkútnak minősül.

2024. január 01. után létesítendő ÚJ KUTAK esetén az eljárás rendje:

Háztartási célú talajvízkutak

 • A rózsaszínnel jelölt területeken (vízkészletvédelmi szempontból kockázatos terület) a háztartási célú talajvízkutak létesítése január 1-jétől bejelentésköteles és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartozik, be kell jelenteni a területilegilletékes vízügyi hatósághoz, azaz a jegyző részére.
 • míg a fehér területeken (vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes terület) ilyen talajvízkutak a jövőben szabadon, engedély nélkül lesznek létesíthetők.

Gazdasági (mezőgazdasági) célú talajvízkutak

a rózsaszínű területfoltokon (vízkészletvédelmi szempontból kockázatos terület) a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek 2024. január 1-jétől építhetők. A kút létrehozását a Nemzeti Földügyi Központnál kell kezdeményezni (engedélyköteles eljárás).

a fehér területeken, (vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes terület,) ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd. A kút létrehozásáról bejelentést kell tenni a Nemzeti Vízügyi Központhoz (bejelentési kötelezettség).

Rétegvízkutat vagy karsztkutat

a jövőben létesíteni (bármilyen céllal), azok engedélyezési eljárási rendje semmiben nem változik, minden esetben előzetes vízjogi engedélyezési kötelezettséggel jár.