tompa cimer

A Képviselő-testület 1993. október 21-én rendeletet alkotott (22/1993./X.22./ ökr. sz. rendelet) a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről.

A címer leírása:
A címer csücsköstalpú pajzs, ezüstsávval jobbharánt vágott. A bal pajzsfő vörös mező, benne karcsú, széttartó 3 arany búzakalász. Mindkét oldalon egy-egy megtört lefelé, kifelé ívelő levéllel.
A jobb pajzsfő kék mező. A csücsökben vízszintes zöld talajból kinövő balra fordult ekeszarvú és vonórudú kétszarvú arany eke. Az eke szarván jobb felemelt lába karmai között követ tartó, nyakát felfelé feszítő ezüst, figyelmező, őrző daru.

Zászlón, lobogón, egyéb ünnepélyes alkalmakkor használt díszes címer leírása:
A pajzs közepén jobbra forduló rostélyos aranysisak lánccal, zöldköves medállal. Fölötte háromágú leveles aranykorona a sisak és a korona alól két oldalra kiinduló jobbra vörös ezüstbélésű balra kék aranybélésű fodros, díszes takaró keretezi, amely a pajzs 3/5-ig ér le.

Szimbolika:
A címer vörös mezejében szereplő búzakalászok egyértelműen utalnak a község alföldi fekvésére és az ősi mezőgazdasági alapú gazdaságra. Jobb oldalt a zöld talajból kinövő aranyeke megerősíti az előbb említett szimbolikát, de már jelzi a fejlődő kisebb mérvű iparosodást.
A figyelmező, őrködő daru, mint mindig mindenhol az éberséget, óvó gondoskodást szimbolizálja. Határunkban régen – megmaradt nevek jelzése alapján – őshonos költőmadár volt. A történelem során határszéli településsé vált községünknek ez a figyelő, óvó szerepe felerősödött.